TATÁR: V novembri \'89 dostalo dobro a zlo rovnakú šancu

17.11.2009 Celý región

Bratislava 16. novembra (TASR) - Podľa jedného zo zakladajúcich členov Verejnosti proti násiliu (VPN) Petra Tatára nenastal v novembri 1989 koniec zla, pretože to existuje bok po boku s dobrom.
\"Bol len koniec nadvlády zla a neslobody. Dobro a zlo dostalo rovnakú šancu a tú napĺňame my, ktorí sme ju dostali, \" nazdáva sa.

Optimizmus z tej doby však musí byť spojený aj s ostražitosťou verejnosti, pretože ľudia nie sú imúnni voči dvojtvárnosti, ktorá v spoločnosti prebýva aj po 20 rokoch, dodal Tatár. \"Ak bola za komunizmu verejná dvojtvárnosť a heslom \'všetko pre blaho ľudu\' sa zakrývala totalita, tak dnes sa v hesle demokracia skrývajú aj nedemokratické prvky, keď sa amputujú slobody, nezávislé ľudské šťastie a pod heslom demokracie sa reštaurujú polotovary totality, \" domnieva sa.

Ďalší zo spoluzakladateľov VPN Peter Zajac je presvedčený, že to, čo Česi a Slováci dosiahli v roku 1989, bolo rozumné a dobré, no tvrdí, že aj po 20 rokoch ľudia na Slovensku ešte stále podceňujú dnešný režim. \"Ako sledujem, čo hovoria tí, ktorí boli aj pri novembri \'89, ten najsilnejší je pocit sklamania, \" povedal. On sám sa však s tým nestotožňuje. \"Sklamaný môže byť len ten, kto nemá dôveru v slobodu. Ja som hlboko nespokojný, ale to má veľmi ďaleko od sklamania. \"

František Šebej, tiež niekdajší člen VPN, rovnako považuje slobody vydobyté v novembri 1989 za dôležité. Zároveň si však myslí, že na Slovensku dnes existuje tendencia relativizovať svet, ktorý nás obklopuje, a hodnoty, na ktorých je postavený západný svet, pričom sa argumentuje pragmatizmom. Ako príklad uviedol relativizujúci pohľad na Rusko a jeho tzv. riadenú demokraciu, alebo Čínu, kde sa napriek hospodárskemu rastu ignorujú základné slobody. \"Považujem to za alarmujúce, pretože ignorovanie ľudských práv a slobôd inde na svete je prvým krôčikom k relativizovaniu týchto vecí aj u nás doma, \" konštatoval.

Dve desaťročia od pádu mocenského monopolu komunistickej strany priniesli podľa politológa Jána Zálešáka napriek všetkým turbulenciám úspešné položenie základov liberálnej demokracie, keď sú základné práva a slobody ukotvené v Ústave SR. Rovnako sa Slovensku podarilo zrealizovať dva základné strategické ciele zahraničnej politiky - vstup do EÚ a NATO. Upozornil však, že zisky sprevádzajú aj straty. \"Najmä ak ide o príliš veľa zmien v príliš krátkom čase, ktoré ľudia nie vždy v dostatočnom zdraví absorbujú, \" priblížil s tým, že sloboda niekedy vedie k dezorientácii či pocitu úzkosti, z čoho môžu vyplývať \"určité pokušenia\".

Ako príklad Zálešák uviedol utiekanie sa k extrémistickým ideológiám ponúkajúcim falošné recepty na riešenia. \"Falošní proroci, demagógovia a politickí extrémisti tu boli a budú, tí sa v slobodnej spoločnosti vyskytujú. Isté problémy nezmiznú s nástupom demokracie, ale v demokracii môžeme o nich slobodne hovoriť a riešiť ich. To ale obnáša aj istú dávku občianskej odvahy, \" uzavrel.
 

Vyberte región